Važnost toplinske izolacije podloge

Sustavi toplinsko-izolacijskih materijala i slojevi koji se koriste u podlozi

Sustav potpunog podnog grijanja može se projektirati samo na toplinski izoliranim podovima. Pri izradi električnog sustava grijanja, svaka soba funkcionira kao zasebni krug grijanja s vlastitim regulatorom (termostat). Tehnički gledano, podno grijanje je najučinkovitije i najugodnije rješenje.

Toplinska izolacija

Sa funkcijom toplinske izolacije podloge, namjerava se spriječiti da betonska ploča preuzme i odvede proizvedenu toplinu. Odgovarajuća toplinska izolacija, ekspandirani polistirol (EPS), ekstrudirani (XPS) polistiren ili kamena vuna, izvrsni su za toplinsku izolaciju zagrijanih supstrata estriha/podloga. Da bi se postigle trenutne zahtijevane vrijednosti, potrebna je minimalna debljina izolacije od 5 cm, međutim za grijane podove preporuča se izoliranje podloga i od 10-15 cm. Ako na podlozi nema toplinske izolacije, ne preporuča se korištenje podnog grijanja kao samostalnog osnovnog grijanja.

Hidroizolacija

Bilo koji tehnologija podnog grijanja, pravilna termo i hidro izolacija je neophodna. Pravilna hidroizolacija (polietilenska folija) sprječava ovlaživanje i gubljenje toplinske karakteristike izolacije. Poželjno ga je staviti i iznad i ispod toplinske izolacije, s obzirom na to da ako je pod na tlu, isparavanja iz tla ili vlažnost tla može doći u strukturu termo-izolacije. Prema tlu uvijek treba koristiti bitumensku ili zavarenu PVC izolaciju. Tijekom izgradnje podne strukture zgrada s podnim grijanjem, posebnu pažnju treba posvetiti propisanoj usklađenosti slojeva.

Rubna traka

Također poznata kao dilatacijska traka. Temperatura grijaćih podova varira, struktura podloge toplinski se širi. Kako bi se osiguralo da zidovi nisu izloženi tlaku širenja, potrebno je osigurati rubnu izolacijsku traku.

Dilatacijska rubna traka sprečava da se zagrijana konstrukcija (estrihi/cementna glazura) dođe u izravan kontakt sa zidovima, tako da oni izravno ne mogu odvoditi toplinu (uklanjanje termičkih mostova), posebno je važno za građevine sa lakom konstrukcijom gdje čelični potporni stup može odvesti toplinu čak i do osnovne ploče.