Potrošnja, operativni troškovi

Potrošnju je moguće izračunati!

Električno grijanje više nije samo alternativa.

Sustav grijanja ne troši. Zgrada koju želimo grijati ima energetske potrebe.

Nakon završetka kompletnog proračuna energetske potrebe vidljiv je toplinski gubitak zgrade tijekom godine. Ovaj proračun se može napraviti poznajući strukturu zgrade. Izračun se ne razlikuje bitno od obvezne energetske potvrde građevine, u mnogim slučajevima očekivana potrošnja može se iščitati iz certifikata.

Usporedba potrošnje električnog i vodenog podnog grijanja - dijagram

Kao što se može vidjeti iz gornje tablice, električni grijači sustavi, gledajući cijelu sezonu grijanja, trenutno ne ostvaruju povoljnije operativne troškove od dobro osmišljenog i konstruiranog podnog grijanja s plinskim kotlom. Međutim, u prijelaznom razdoblju (listopad-studeni-travanj), zbog visoke razine kontrole/upravljanja i 100% učinkovitosti na godišnjoj razini, ukupni troškovi grijanja su ipak približno isti.

Međutim puno važnije je, u slučaju strojarskog dijela ispitati složenost troškova ulaganja, godišnjeg i dugoročnog održavanja kao i troškova povrata ulaganja. Također je važno da električno grijanje pa i sustavi sa grijaći filmom ne zahtijevaju strojarski prostor, dimnjak, plan plinovoda, itd...

Primjer operativnih troškova kod korištenja sustava Caleo

Sustav grijanja nema potrebu ni potrošnju energije. To jedino zgrada ima koju želimo grijati. Operativni troškovi mogu se izračunati godišnjoj razini, uzimajući u obzir strukture određene zgrade. Potrebna učinkovitost grijanja određena je proračunom gubitka topline (jedinica W), čak i operativni troškovi zahtijevaju kompletan izračun energije (jedinica mjere kWh / m2 godišnje). Ovi proračuni se vrše neovisno o vrsti sustava grijanja, izražavajući maksimalnu količinu energije koja se ispušta tijekom godine preko građevinskih struktura plašta zgrade. Što je ukupna izolacijska vrijednost građevine bolja, manje energije (topline) napušta građevinu.

Godišnji gubitak energije po kvadratnom metru u praksi:

Energetska potreba različitih objekata Dakle, godišnji trošak grijanja u zgradi od 100m2 certificirano kao A + se računa kao 30kWh x 100m2 x 1 kuna = godišnji ukupni iznos je 3.000 kuna. Naravno, s mogućnošću programiranja grijanja po prostorijama i zbog visokog osjećaja komfornosti kod sustava grijanja sa isijavanjem ovi troškovi se mogu sniziti za skoro 20% jer energetski proračun građevine pretpostavlja kontinuiranu temperaturu.