Podno ili stropno grijanje?

Saznajte kada i kakav sustav grijanja trebate odabrati

Stropno grijanje danas je najbrže rastuće inovativno rješenje plošno površinskog grijanja.

Pri izradi električnog sustava grijanja, svaka soba funkcionira kao zasebni krug grijanja/zasebni sustav s vlastitim regulatorom-termostatom, pa se može razmisliti i o kombiniranim sustavima. Termičko-tehnički gledano, podno grijanje je najučinkovitije i najugodnije rješenje, međutim, izbor namještaja, samo uređenje prostorije i želje korisnika mogu zasjeniti ovu tvrdnju.

Kada i gdje je poželjno postaviti stropno grijanje umjesto podnog grijanja?

  • U montažnim objektima stropovi od gipsanih ploča dio su predviđene gradnje. Tako brzo, po niskoj cijeni, može se izgraditi grijanje u istom hodu zatvaranjem stropa gips pločama.
  • Izgradnja stropnog grijanja može se opravdati opremljenošću/namještenjem prostorije i njegovom funkcijom. U slučaju kad je velik dio prostorije, tlocrta objekta skrivena namještajem ili drugim stvarima, strojevima i tako veliki dio izravne isijavajuće podne površine je pokriveno.
  • Može se opravdati u slučaju obnove/sanacije objekta, jer se može izraditi bez dizanja postojećih završnih obloga i rušenja građevinske konstrukcije.
  • Ako funkcija prostorije ne zahtijeva stalnu temperaturu (primjerice: uredi, komercijalne jedinice, hotelske sobe) sa stropnim izravnim grijanjem, može se postići brzo i dinamično zagrijavanje, jer sustavi imaju manju toplinsku inerciju od podnog grijanja.
  • Ne utječe na dizajn interijera (tepih, veliki namještaj).
  • Loši energetski parametri zgrada mogu opravdati instaliranje stropnog grijanja, budući da su dozvoljene povišene temperature stropa naspram podnog grijanja, pa je moguće prosječno povećati ulazni toplinski učinak.

Udobnost i učinkovitost

Gledano samo iz aspekta termodinamike može se reći da je podno grijanje od danas poznatih grijanja trenutno najučinkovitije rješenje grijanja odnosno plošno grijanje. To nije činjenica samo kod električnih sustav grijanja, to vrijedi i za vodene podne sustave s kondenzacijskim kotlom na plin. Podno grijanje predaje energiju potrebnu za zagrijavanje prostorije pri niskim temperaturama i na velikim površinama. Velika površina i niske temperature će osigurati onaj tip udobnosti zbog čega vrijedi izgraditi podnog grijanje, čak i onda ako su ulaganja i minimalno skuplji od tradicionalnog radijatorskog sustava.

Mala soba, ali puno namještaja

Previše namještaja je jedan od čimbenika koji mogu biti protiv podnog grijanja. Naravno, to se ne odnosi na kompletnu zgradu jer stan ili kuća sastoje se od više soba. U slučaju električnih sustava grijanja valja razmišljati čak i u kombinacijama. Na primjer: spavaća soba - stropno grijanje, dnevni boravak – podno grijanje, kupaonica - podno grijanje.

Dječja soba, kupaonica

Postoje prostorije koje zahtijevaju podno grijanje zbog njihove funkcije. Ni od najskupljih i najkvalitetnijih materijala izgrađena kupaonica nije ugodna kada je podna obloga hladna, a ni dječja soba nije otok bezbrižne zabave ako trebate brinuti o pothlađivanju. Napravite dobru odluku već za vrijeme gradnje i osigurajte maksimalnu udobnost u tim sobama.

Važnija je završna obloga nego strojarski dio

Vjerujemo, da stvaranje vlastitog doma je ostvarenje snova, a strojarski dio građevine samo je nužan sustav. Podno grijanje s neodgovarajućom završnom oblogom nije dobro obložiti, ako je osnova za izbor primjena prirodnih materijala kao što su drvo, brodski pod, bambus ili deblji tepih, onda vrijedi razmisliti o stropnom grijanju.

Struktura građevine

Zgradu ograničava, visina stropa i toplinska izolacija kao bitni elementi prilikom odabira načina grijanja. U sljedećim slučajevima preporuča se korištenje u dijelu ili u cijelom objektu stropno grijanje.

Montažne kuće

Montažne kuće imaju jako dobru toplinsku izolaciju, energetska svojstva, relativno je niska ugrađena snaga u gips-kartonski strop, koji je dio same gradnje. U ovom slučaju preporuča se u dijelu objekta korištenje stropnog grijanja ili izvedba stropno grijanja u cijelom objektu.

Visoka visina stropa

Stropni sustavi grijanja ugrađuju se u konstrukciju stropne gipsane ploče, tako da kada se grade stropovi, razina stropa se može spustiti, za potrebe postavljanja toplinske izolacije i osvjetljenja. Budući da CALEO stropno grijanje, zagrijava isijavanjem stvara se jednolična temperatura u cijeloj prostoriji.

Toplinska izolacija

Nažalost, postoje toliko slabo izolirani stanovi ili su starije gradnje, koji se ne mogu zagrijati podnim grijanje. Maksimalna predaja topline podnog grijanja je ograničena, površina za prijenos topline ne smije biti viša od 29 ° C u stambenom dijelu, ni kod vodenog podnog grijanja. Za stropno grijanje, površina za prijenos topline može doseći i 45 ° C, tako da je unesena toplina po kvadratnom metru veća, pa stropno grijanje ne zahtijeva dodatno grijanje ni u slabo izoliranim zgradama.