Izbor namještaja kod podno grijanja

Namještaj kod podnog grijanje

Pod je dio sustava grijanja.

Može se reći da sustavi plošnog grijanja i podnog grijanja najmanje ograničavaju graditelja interijera u idejama za uređenje prostora. Međutim, malo ljudi zna da podno grijanje ne samo da nogama stvara visoku razinu udobnosti zbog toplih podova, nego također povećava ukupni osjećaj topline u prostoru. Za ovu superiornu udobnost potrebna je površina za prijenos topline, po mogućnosti što veća i slobodnostojeća površina.

Za maksimalnu učinkovitost podnog grijanja preporuča se odabir namještaja koji stoji na nogama ili je odmaknuta barem nekoliko milimetara od poda. Čak i "noga" od 20 mm može biti dovoljna da dopusti cirkulaciju topline prema grijanom prostoru i da funkcionira kao ventilacijski zračni prostor između namještaja i grijane podne površine.

Treba li grijanje i ispod namještaja?

Da, treba. Ako sustav podnog grijanja funkcionira kao osnovni sustav grijanja, tijekom projektiranja može se izostaviti samo mjesto fiksnog namještaja. Fiksni namještaj može biti kuhinjski namještaj, otok u stilu američke kuhinje, ugradbeni ormar. Podno grijanje je dio strojarstva u zgradi i barem 30-40 godina služi bez promjene grijanja zgrade. U 30 do 40 godina, namještaj se mijenja nekoliko puta, tako da će pravilno projektirano grijanje u budućnosti Vas zaštititi od mnogih neugodnosti. Općenito govoreći, podni elementi grijanja pokrivaju 80-90% površine poda. U nekim sobama, kao što su kupaona ili kuhinja, ta vrijednost može biti samo 60-70% podne površine, ako takva površina može dostaviti u skladu sa standardima struke, potrebnu količinu topline.

U slučaju dodatnog grijanja i komfornog grijanja, situacija je drugačija. U tim slučajevima podno grijanje se postavlja otočno, prilagođeno zahtjevima korisnika, jer osnovni cilj nije zagrijavanje prostorije već stvaranje ugođaja na određenom dijelu poda prostorije.