30.06.2023

Grijaća mrežica Vs. Grijaće mreže

Grijaća mrežica Vs. Grijaće mreže ili kako do kvalitetnog podnog grijanja na struju.

Raste interes iz dana u dan za električna grijanja pa dobivamo sve više upita i u vezi električnog podnog grijanja. To se prvenstveno odnosi na cijenu odnosno na razlike u cijeni između različitih grijaćih mreža na tržištu naspram cijena naših proizvoda.

Grijaće mreže visoke klvalitete

Pa da malo razjasnimo neke stvari/pojmove u vezi grijaćih mreža.
Električne grijaće mreže nisu ništa drugo negoli grijaći kabeli različite snage, tvornički konfekcionirani grijači položeni na staklenu mrežicu, staklo-plastiku sa određenim razmakom, širine 50 cm i određene dužine zbog bržeg i lakšeg postavljanja grijaće mrežice na podlogu, kao što je estrih ili neka druga podloga.

Bitno je da razlikujemo grijaće mreže odnosno kabele sa jednostrukom izolacijom i dvostrukom izolacijom, sa i bez uzemljenja, sa jednožilnim ili dvožilnim grijačem, jednim hladnim krajem i sa dva hladna kraja, sa samoljepivom mrežicom od staklenih vlakana ili samoljepivim trakama na mrežici odnosno bez samoljepivih svojstava mrežice. Naravno nije nebitna stavka kod polaganja i debljina mrežica, koje idu od 3,8 mm – do 6,8 mm.
Kombinacija ovih bitnih varijacija čini cijenu grijaćih mrežica.  crying  Zbunjujuće! Pojednostavit ćemo.

Da pogledamo malo, kao navodno najvažniji dio, IZOLACIJU grijaćeg kabela/mrežice.
Nešto sa čime nas proizvođači (prije prodavači) žele zadiviti je izolacija grijaćih kabela.

Svi grijaći kabeli u današnje vrijeme koje poznajemo su izolirani nekim fluoropolimerom.

Najpoznatiji fluoropolimer je PTFE (politetrafluoroetilen odnosno pod trgovačkim nazivom najviše poznat kao Teflon). Ispitivanja su pokazala da su fluoropolimeri otporni na koroziju od većine tvari i da ima bolju stabilnost na visokoj temperaturi od bilo koje druge plastike. Mehanički su karakterizirani kao termoplastici. Poznatiji fluoropolimeri su i PFA, FEP, EFTE pod trgovačkim nazivom Fluon, Teflon, Neofon, Hyflon itd…
Svi su ONI fluoropolimeri ili termoplastični polimeri koji se koriste za izolaciju samih grijaćih kabela, kako god se zvali vrše istu funkciju i to kvalitetno, izolaciju grijaćih kabela. Standardno i kupcu nebitno, jer ionako većina nas se ne razumije u polimere, bitno da dobro rade svoj posao.

Imamo zasad samo DVIJE vrste grijaćih kabela / mreža:

1. Grijaća mreža sa kabelom koji ima dva hladna kraja, ima samo jednu grijaću nit odnosno jednožilni je grijač, ima izolaciju grijaćeg kabela i to fluoropolimersku. Nemaju posebno izvedeno uzemljenje već se uzemljenje priključuje na oplet grijaćeg kabela ako ga ima. 

2. Grijaća mreža sa jednim hladnim krajem, ima grijaću nit koja ide tamo i nazad, dvožilni grijač, koji uz fluoropolimersku izolaciju ima i dodatnu izolaciju od PVC-a. Imaju posebno izvedeno uzemljenje. Naravno uz to je poželjno imati i termostat sa posebnim mjestom za priključenje uzemljenja.

Jednožilni grijaći kablovi/mreže imaju upola toliko grijaćeg kabela u istoj dužini kao dvožilni.
Zato su dvožilni skuplji sa izvedenim uzemljenjem i prvenstveno se preporučuju za ugradnju u stambene prostore.


Razlika između ovih kabela je u praktičnosti postavljanja, kao što je jedan hladan kraj, jer kod dvožilnih samo na jednom kraju se mreža priključuje na struju odnosno na termostat, dok kod jednožilne grijaće mreže i početak i kraj mreže moramo dovesti do termostata.
Za čudo, jednožilni kabeli/mreže su većinom deblji 4-5,5 mm, a dvožilni su između 3,8 i 4,5mm. Nije svejedno zbog količine ljepila i oduzimanja visine kod postavljanja.

Iz povijesti nastajanja tih proizvoda je vidljiva kvaliteta: 
- jednožilni grijaći kabel i mrežica, 
- poslije toga je proizveden dvožilni kabel i mrežica.


Znači moguće varijacije kod izbora električnog podnog grijanja su jednožilni ili dvožilni grijaći kabeli ili mrežice i unutar njih debljina kabela na mrežici.

Odnosno među dvožilnim grijaćim mrežama je kao i kod auta, tko što voli, mercedes, bmw, audi, golf, itd… svakim se možete odvesti od točke A do točke B. smiley


Sad bi se vratio malo na početak ovog teksta.
Zašto smo većinom jeftiniji a nekad i skuplji od konkurencije?

- Jeftiniji smo zato što imamo webshop, nemamo fizičke trgovine u različitim gradovima koji poskupljuju cijenu proizvoda (samo u Osijeku), i fizičko skladište odakle dostavljamo naše proizvode diljem Hrvatske

- Skuplji smo ponekad, jer uvoditi novitete na tržište je uvijek skupo kao što su nekad bili wifi termostati koji su nam danas isto daleko najpovoljniji na tržištu


I za kraj, zašto biste mi vjerovali?

Pa, pogledajte našu ponudu setova električnog podnog grijanja sa mrežicama od 100w/m2 i 150w/m2 sa digitalno programabilnim termostatima, i uvjerite se sami.


Set – BVF grijaća mreža od 100w/m2 sa termostatom LINK

Set – BVF grijaća mreža od 150w/m2 sa termostatom LINK

ili cjenovno povoljnije grijaće mreže LikeWarm

- grijaće mreže od 100W/m2 LikeWarm LINK

- grijaće mreže od 150W/m2 LikeWarm LINK

 

Uz pozdrav u ime tima Mirakul inovativna grijanja